Posted on

Astigmatizem je vidna napaka, ki povzroča, da se svetloba ne fokusira pravilno na mrežnici. To povzroča izkrivljen vid, ki se lahko pojavi kot dvojni vid, nejasen vid ali pa motnost vida. Astigmatizem je pogosto posledica napake v obliki roženice ali mrežnice. To se lahko zgodi zaradi brazgotin, bolezni, poškodb ali genetskih dejavnikov. Lahko se diagnosticira z refrakcijsko analizo in s testi vida. Zdravnik ga lahko diagnosticira z uporabo dioptrijske tabele, ki je sestavljena iz podatkov o refrakciji očesa. Refrakcija je proces, pri katerem se svetloba odbija od očesa in se fokusira na mrežnico.

astigmatizem
Ker astigmatizem lahko vodi v težave pri branju in drugih opravilih, je pomembno, da se zdravi. Zdravljenje astigmatizma vključuje uporabo korekcijskih leč, ki lahko korigirajo refrakcijo očesa in pomagajo, da se svetloba pravilno fokusira na mrežnico. Korekcijske leče lahko vključujejo kontaktne leče, očala ali leče za lasersko korekcijo vida. V nekaterih primerih lahko zdravnik opravi tudi kirurško zdravljenje.
Dobra novica je, da lahko s pravilnim zdravljenjem astigmatizem uspešno obvladujete. Vendar pa je pomembno, da se bolezen redno pregleduje in da se uporabljajo odobrene metode zdravljenja. Če ga ne zdravite, se lahko pojavijo težave pri vidu, kot sta dvojni vid in nejasen vid. Zato je pomembno, da se takoj posvetujete s svojim zdravnikom, če sumite, da imate to očesno bolezen.
Sprejemanje ustreznega zdravljenja in redni pregledi so bistveni za ohranitev dobrega vida. Vendar pa je pomembno, da se vedno držite navodil vašega zdravnika. Čeprav je lahko precej neprijeten, imajo ljudje s to boleznijo številne opcije zdravljenja. Na primer, lahko se odločite za korekcijske leče ali leče za lasersko korekcijo vida. Če se odločite za leče za lasersko korekcijo vida, se vam lahko zahvaljujoč laserskemu žarku izboljša vaš vid.
Astigmatizem je lahko precej neprijeten, vendar se lahko zdravi in ljudje lahko živijo normalno življenje. Korekcija vida lahko izboljša kakovost vida in lahko tudi prepreči nadaljnje težave z vidom. Zato je pomembno, da se obrnete na svojega zdravnika, če mislite, da imate to bolezen.