Posted on

Delovni čevlji so dobili svoj naziv zaradi svoje zaščite in pa varnosti pri opravljanju del, kjer bi lahko predmeti padli in poškodovali določen del stopala. Zato je pomembno, da imamo za različne poklice varno obutev.

Kako izberemo pravo in najboljšo zaščitno obutev? Vedno pomislimo na vse dejavnike in na vse nevarnosti, ki naše delo spremljajo. Zato je prava izbira obutve zelo pomembna in nas obvaruje pred raznoraznimi nevarnostmi poklica.

Delovni čevlji spadajo pod obvezno opremo vsakega poklica v industrijskem podjetju, kjer se opravlja različno industrijsko delo. Delavni čevlji se z ostalimi blagovnimi znamkami razlikujejo vsake imajo svoje prednosti. Čevlji morejo imeti na sprednjem delu in na dnu stopala kovinsko ploščico, ki ščiti prste ter stopalo pred poškodbami, za varnost vaših stopal pa poskrbi še zaščitni podplatni vložek. Narejeni so iz trpežnih in skoraj neprepustnih in neuničljivih materialov. Poleg zaščite delavca pred poškodbami mu omogočajo hitrejše in kvalitetnejše delo opravil, verujejo jih tudi pred mehanskimi nevarnostmi, pomaga  zmanjšati utrujenost ter večja produktivnost zaposlenih, prijetnejše udobje med nošenjem, zmanjšujejo tveganja za nezgode ali bolezni v zvezi z delom, delavec se v njih boljše počuti, zmanjšujejo števila bolniških odsotnosti in omogočajo zmožnost opravljanja težjih in nevarnih opravil. Delovni čevlji za terensko delo so namenjena terenskemu delu, nogi nudijo čim večjo stabilnost noge. Zelo pomemben je material, ki mora biti odporen na prav vse vremenske dejavnike in tudi udobju v slabših pogojih kot so dež, sneg in mraz. V deževnih ali zimskih pogojih pa je boljše izbrati polvisoko zaščitno obutev, ki so toplejši ter nudijo boljšo zaščito pred padavinami in snegom. Čevlji morajo biti narejeni iz nepremočljivega oziroma vodoodpornega materiala saj tako boste lahko svoje delo opravljali tudi v slabših pogojih. Nekateri čevlji pa imajo opetnik še dodatno zaščiten pred obrabo.