Posted on

Prvi korak za izdelavo spletne strani je seveda domena, ki jo je treba čim hitreje registrirati, saj jo lahko čez en dan zakupi drug uporabnik, potem pa morate razmišljati o drugi. Ko si izberete domeno in jo registrirate, morate izbrati strežnik, na katerem bo vaša spletna stran postavljena. Strežnikov je veliko, zato je izbira široka, na voljo pa imate od boljših do slabših, kar je odvisno od cene. Boljši in dražji so tudi bolj zmogljivi in podpirajo več obiskovalcev, so pa običajno tudi bolj zanesljivi in praviloma vedno na voljo, medtem ko pri cenejših to težje zagotavljajo, tudi zato, ker imajo večji naročniki višjo prioriteto. Če želite imeti spletno stran ali spletno trgovino, ki je ves čas na voljo, morate torej izbrati dražji in bolj zanesljiv strežnik.

kako izdelati spletno stran

Ko ste izbrali tudi strežnik, sledi izbira načina, na katerega boste naredili spletno stran. Na trgu je mnogo platform, s katerimi lahko izdelamo spletno stran, nekatere so brezplačni, druge pa plačljive, ni pa nujno, da so plačljivi boljši od brezplačnih. Prav tako ni tisto, kar je dražje, tudi boljše. Seveda lahko spletno stran izdelamo v navadni beležnici, vendar taka stran po vsej verjetnosti ne bo najboljša na videz in jo bo težje urejati kot pa na primer urejevalniki, ki imajo grafični vmesnik in sami pišejo kodo.

Brezplačna in zelo učinkovita platforma za izdelavo spletnih strani je WordPress, ki se namesti neposredno na strežnik. Ko namestimo WordPress, pridemo do tako imenovane nadzorne plošče. Ko imamo enkrat vse to, je treba za WordPress izbrati temo oziroma tako imenovan template, kjer nam dana tema določi obliko spletne strani, mi pa potem dodamo samo še vse drugo. Prvi korak je, da uredimo strani, napišemo ter dodamo vsebino, ki bo vidna na spletni strani. Če želimo dodajati prispevke, je za to prav posebno okno, vendar je narejeno na isti način kot stran. Ti prispevki se bodo objavili na določeni strani, ki se ustvari samodejno in nam ni treba teh niti nič urejati. Veliko lažje je, da torej v WordPressu napišete prispevek tam, kjer je za to namenjeno in si s tem olajšate delo za urejanje in čas.

Ko imamo strani in prispevke narejene, je treba urediti meni, s katerim se potem „sprehajamo“ po spletni strani. Do urejevalnika lahko dostopamo kjerkoli, samo da imamo internetno povezavo ter uporabniško ime in geslo, ki smo ga nastavili med namestitvijo. Ko smo vse storili, je čas, da se spletna stran le še objavi, to pa je treba storiti v čim krajšem času, saj bo lahko minil kakšen teden ali celo mesec, preden bo vaša stran lahko zaživela.