Posted on

Diplomska naloga je zaključno pisno delo vsakega študenta, s katerim dokaže svojo strokovno usposobljenost za področje katerega je študiral. Zato se na tem mestu marsikdo vpraša, zakaj je lektoriranje diplomskih nalog sploh potrebno. Mnogim se zdi odveč plačevati za nekaj, kar bi lahko storil tudi sam ali pa morda kdo od prijateljev.

Zavedati pa se je potrebno, da je slovenščina vse prej kot enostaven jezik. Mnogim se zaplete že pri rabi velike začetnice ali vejice, da ne omenjamo še vseh ostalih slovničnih pravil. Največja težava pa je, da kljub nekajkratnemu branju besedil, ne opazimo slabih struktur stavkov, ker za to enostavno nismo usposobljeni. Popolnoma jasno je, da lektoriranje diplomskih nalog ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, zato naj ga raje opravi lektor.

Lektoriranje diplomskih nalog

Z lektoriranjem diplomskih nalog poskrbimo za jezikovno in slogovno ustreznost besedila

Večina ljudi si lektoriranje diplomskih nalog predstavlja kot tehnično urejanje besedila in popravljanje slovničnih napak. Za tehnično urejenost morate seveda poskrbeti sami, saj vam lektor ne bo popravljal velikost pisave, poravnavo odstavkov in druge lastnosti besedila. Za slovnične napake pa je lektor zagotovo pravi naslov.

Naloga lektorja je, da temeljito pregleda diplomsko nalogo in odpravi vse pravopisne napake, ki ste jih sami morda spregledali. Zaradi dobrega poznavanja strukture stavkov, lektor v prvi vrsti poskrbi tudi za to, da je vaše besedilo tekoče in lahko berljivo. Lektoriranje diplomskih nalog ne posega v vaš stil ali sporočilnost besedila, seveda pa se boste s tem izognili marsikateri slovnični in slogovni napaki.

Za lektoriranje diplomskih nalog je priporočljivo zahtevati potrdilo

Zavedati pa se je potrebno, da se z lektoriranjem diplomskih nalog danes ukvarja marsikdo, saj je to odlična priložnost za zaslužek. Dejstvo pa je, da mora za lektoriranje diplomskih nalog poskrbeti lektor, ki je zaključil študij slovenščine in vam lahko izda tudi potrdilo, da je lektura diplomske naloge resnično njegova.

Vsaka fakulteta ima glede lektoriranja diplomskih nalog svoja pravila. Včasih lektoriranje diplomskih nalog sploh ni bilo obvezno, danes pa je sestavni del diplomske naloge. V večini primerov je potrebno k diplomski nalogi priložiti potrdilo lektorja, zato ga je vsekakor dobro zahtevati ob naročilu lekture.