Posted on

Obisk strokovnjaka za ravnanje zob je ključnega pomena v kolikor želite lep nasmeh. Krivi zobje so nekaj kar nam v določenih trenutkih lahko jemlje tudi določeno mero samozavesti. Največkrat so krivi zobje razlog, da na naših ustih ni sproščenega nasmeha. Nemelo kdo si usta ob nasmehu zakrije ravno zaradi krivih zob. Tu nam lahko pomaga ortodont, ki je ključen strokovnjak za ravnanje zob. Krivi zobje niso le razlog za našo nesigurnost ampak lahko njihovo nepravilno izraščanje vpliva tudi na motnjo grizenja in žvečenja hrane. Izbrani ortodont nastale težave odpravi z zobnim aparatom.

Ko nas osebni zdravnik zaradi opazno nepravilne izrasti zob napoti, na obisk k ortodontu najprej opravimo spoznavni pregled. Tako ortodont pridobi vse potrebne informacije o stanju naše zobne votline in na podlagi tega in predhodnega slikanja naredi plan zdravljenja.

Za obisk pri ortodontu se lahko odloči vsak. Obravnavani so tako otroci kot tudi starejši pacienti. Pri otrocih se sicer čaka na izrast stalnih zob, razen, ko ortodont določi drugače. To pa je v primeru, da se pri otrocih sreča s poškodbami, razcepi, prognatijo spodnje čeljusti, nazaj postavljeno spodnjo čeljustjo ali morebiti z anteriornim odprtim ugrizom.

Ob pregledu, ko ortodont določi potek ortodontskega zdravljenja, je obvezno zavedanje o pomembnosti natančne ustne higiene. Pred vstavitvijo zobnega aparata se vrši tudi kontrola ustne higiene, ki mora biti ustrezna zahtevam ortodonta. V kolikor pacient vestno ne izpolnjuje zahtev se lahko ortodontsko zdravljenje tudi prekine.

ortodont

Razlogov za nepravilen izrast zob je več. Tako se ortodont trudi razumeti razloge za nepravilno izrasle zobe, razlog je morebiti v dednosti, razvoju in vplivu okolja. Razlog za nošnjo zobnega aparata je lahko tudi posledica kariesa, poškodovanih zob ali pa določenih navad.

Danes nam ortodont lahko v določenih primerih ponudi tudi izbiro. Možna je odločitev za fiksni ali snemni aparat. Do določene mere je izbira aparata odvisna od same napake izrasti zob ali pa starosti otroka ali mladostnika.