Posted on

Puljenje modrostnega zoba je zahtevna operacija, ki jo morate prepustiti izkušenemu kirurgu. Modrostni zobje zrastejo v odrasli dobi in pogosto povzročijo več težav v ustih, ker zanje običajno ni prostora in spodrivajo druge stalne zobe. Zato je puljenje modrostnega zoba edina rešitev, da ne trpite hudih bolečin, vnetij, gnojenja in se vam zdravstveno stanje spet normalizira. Okrevanje po operaciji odstranitve modrostnega zoba ali zob lahko traja do 2 tedna.

 puljenje modrostnega zoba
Puljenje modrostnega zoba še nekaj časa pušča posledice, na katere morate biti pozorni. V tem času boste morda imeli otekla usta in lica – kar bo slabše prvih nekaj dni, vendar se bo postopoma izboljšalo, zato nežno pritiskanje hladno krpo na obraz, kar pomaga zmanjšati oteklino. Imeli boste nekaj blagih vidnih modric na licih. Koža je lahko podplutba do 2 tedna in otrdela, imeli boste bolečo čeljust, kar bi moralo izzveneti v 7-ih do 10-ih dneh. Bolečina bo hujša, če je bila ekstrakcija težavna ali zapletena. Imeli boste tudi neprijeten okus v ustih, mravljinčenje ali odrevenelost obraza, ustnic ali jezika.
Vendar za vsako prekomerno krvavitev, hudo bolečino ali druge neobičajne simptome nemudoma obvestite svojega zobozdravnika ali oralnega kirurga. Puljenje modrostnega zoba namreč ni preprosto in je treba biti pozoren na zdravljenje vsaj še tri tedne. Za zmanjšanje bolečine in pomoč pri okrevanju je lahko koristno, če uporabljajte zdravila proti bolečinam, nekaj dni se izogibajte naporni dejavnosti in telovadite, uporabite dodatno blazino za podporo glave ponoči, 24 ur se izogibajte izpiranju, pljuvanju, toplim napitkom ali čemur koli drugemu, kar bi lahko odstranilo krvne strdke, ki nastanejo v prazni zobni čašici, saj pomagajo pri celjenju. 24 ur se izogibajte kajenju in pitju alkohola in nekaj dni jejte mehko ali tekočo hrano in žvečite z drugimi zobmi.
Po 24-ih urah nežno sperite mesto izvlečka z antiseptično ustno vodico in to redno ponavljajte v naslednjih nekaj dneh, zlasti po jedi. Kot ustno vodico lahko uporabite tudi toplo vodo z žličko soli, da zmanjšate bolečino in vnetje dlesni, kar bo olajšalo težave, ki jih povzroči puljenje modrostnega zoba.