Posted on

Naše telo ima že tako svoj lasten sistem razstrupljanja, ki ga sestavljajo jetra, ledvice, prebavni sistem, pljuča, koža in drugi organi. Res pa je, da lahko ti organi opravljajo svojo nalogo le, če ustrezno poskrbimo za njihovo zdravje. V primeru njihove preobremenjenosti s strupenimi snovmi se razstrupljanje telesa upočasni, kar oteži presnovo in povzroči napenjanje, zaprtje, kronično utrujenost in druge zdravstvene težave.

Zaradi tega se je priporočljivo večkrat v letu lotiti razstrupljevalne diete. Z njo poskrbimo za odstranjevanje nečistoč iz krvi, z izogibanjem določeni hrani pa imajo organi priložnost za zaslužen počitek, zato jetra lažje odstranijo škodljive snovi iz telesa.

Razstrupljanje telesa

Zakaj je razstrupljanje telesa sploh potrebno?

Kadar naše telo ni sposobno samo poskrbeti za izločanje strupenih snovi, obstaja resna nevarnost, da to ogrozi naše zdravje. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da bi morali razstrupljanje telesa opraviti vsaj nekajkrat letno, a je potrebno vedeti, da to ni primerno za vsakogar. Če pa nimate nobenih posebnih zdravstvenih težav, potem se razstrupljanja telesa lahko lotite.

Ko se odločate za proces razstrupljanja telesa, je najbolje poslušati svoje telo. Zato morate biti pozorni na znake, kot so na primer napenjanje, počasna prebava, zaprtje, podočnjaki, povečana dovzetnost za alergije, nerazložljiva utrujenost in nezmožnost koncentracije. Vendar se je potrebno zavedati, da razstrupljanje telesa ne temelji le na 14-dnevnem odrekanju in pitju smoothijev, ampak temelji na zdravi in dobro načrtovani prehrani.

Nekaj najbolj priljubljenih razstrupljevalnih metod

Verjetno se sprašujete, kaj je najbolje storiti za učinkovito razstrupljanje telesa. Kot smo že povedali, si razstrupljanja brez ustrezne prehrane ne moremo predstavljati. Na tem mestu dajte večji poudarek na uživanju zelenjave, sadja in zelišč, ki vsebujejo veliko vlaknin in pomagajo pri prebavi. Prav tako ne pozabite na živila, ki so bogata z antioksidanti. Zato zaužijte dovolj pomaranč, kivijev, oreščkov, avokada in drugih živil.

Če želite poskrbeti za izločanje strupenih snovi iz telesa, se je priporočljivo izogibati predvsem sladki in predelani hrani, namesto rastlinskega in sončničnega olja pa raje uporabljajte oljčno in kokosovo olje. Ne pozabite pa tudi na redno telesno aktivnost, ki je za razstrupljanje telesa ključnega pomena, saj zmanjšuje vnetja, spodbuja prebavo in s potenjem odstranjuje strupene snovi.