Posted on

Oči so organ s katerim pridobivamo vizualne informacije o okolici okoli nas. Zagotovo si je težko predstavljati življenje, v katerem bi bili prikrajšani za vse te informacije (čeprav je veliko ljudi, ki to zmorejo), zato naj bo zagotavljanje zdravja oči vedno na prvem mestu. Ali tudi vam pogosto težave povzročajo suhe oči? Odgovor, kako se z njimi soočati, ponujamo danes, več informacij pa ponuja tudi spletno mesto https://www.avogel.si/indikacije/zakaj_imamo_suhe_oci.php.

Kaj so suhe oči?

Naj najprej poudarimo, da so suhe oči stanje, ki se pojavi pri velikem delu populacije – težave torej nimate samo vi. Stanje nastane, ker solzne žleze niso sposobne zagotavljati zadostnih količin lubrikanta za vaše oči ali pa nastali produkti solznih žlez ne zagotovijo zadostne kvalitete, ki bi skrbela za vlaženje oči. To vodi v vnetja in poškodbe površine oči.

Če imate težave, zagotovo veste, da stanje ni prijetno. Bolnik, ki ima suhe oči, ima lahko občutek stalne srbečice in skelenja, oseba je pogosto občutljiva na svetlobo. Oseba, ki se sooča s tem stanjem ima (če jih nosi) težave pri uporabi leč, močno pa stanje vpliva tudi na nočno vožnjo.

suhe oči
Suhe oči zdravimo s kapljicami za oči.

Pogosto je stanje pri posameznikih vezano samo na določene situacije, npr. suh in pregret prostor v zimskem času, klimatizirani prostori, vožnja s kolesom ali pa večurno sedenje pred računalnikom ali televizijo. Sicer pa je stanje povezano tudi s staranjem, povzročajo pa ga lahko tudi različna bolezenska stanja (npr. alergijske bolezni, revmatoidni artritis, lupus, težave s ščitnico, pomanjkanje vitamina A itd.) ter uporaba določenih zdravil (npr. antihistaminiki, nadomestna hormonska terapija, kontracepcijska sredstva, zdravila za preprečevanje visokega pritiska itd.).

Kako naj pozdravim suhe oči?

Zdravljenje je pogosto težavno, običajno pa v prvi vrsti zahteva spremembe življenjskih navad (npr. omejitev gledanja v računalnik, stalno zračenje prostorov, ki poveča vlago v njih itd.) ter uporabo kapljic za oči, ki zagotavljajo boljše vlaženje oči.

Obvezen odhod do zdravnika pa priporočamo v primeru, da se s težavami, ki jih povzročajo suhe oči, soočate dalj časa (t.j. več tednov). Obisk zdravnika zahtevajo predvsem dolgotrajni znaki rdečice oči, vnetne reakcije ter občutek stalno utrujenih in bolečih oči. Zdravnik bo v tem primeru pomagal pri ugotavljanju, ali so suhe oči morda znak kakšnega drugega stanja in vas po potrebi napotil k specialistu.