Posted on

Iščete na spletu informacije, kako preprečiti ponavljajoča se vnetja mehurja? Če ste odgovorili pritrdilno, potem preverite informacije na spletnem portalu Na dlani. Za začetek povejmo, da je vnetje mehurja bolezensko stanje, ki je del infekcij urinarnega trakta, ki prizadene predvsem ženske. Infekcija prizadene ledvica, sečnico, sečevod in mehur in povzroča hude bolečine. Če pride do poslabšanja vnetja mehurja, se lahko razširi tudi višje po urinarnem traktu do ledvic. Pri vnetju mehurja je zelo pomembno, da ga čim hitreje prepoznate in pričnete z zdravljenjem.

vnetje mehurja

Vnetje mehurja – kako pride do vnetja?

Vnetje mehurja je bakterijska infekcija, ki jo v večini primerov povzroča bakterija E.coli. Do težav pride, ko E.coli pride v stik s sečnico. Do vnetja mehurja lahko pride tudi zaradi drugih povzročiteljev, kot so glive, paraziti, virusi in nekatere spolno prenosljive bolezni. Vnetje mehurja delimo na zapleteno in nezapleteno okužbo ter na okužbe spodnjih in zgornjih sečil. Lahko pa je vnetje mehurja tudi simptom neke druge, večje bolezni ali stanja.

 

Kako prepoznati vnetje mehurja?

Omenjeno vnetje se kaže v večjem številu simptomov. Pomembno je, da jih opazite in jih vzamete resno. Najbolj pogosti simptomi so:
• Pogosto, pekoče uriniranje, le po nekaj kapljic.
• Urin ima močan in očiten vonj, lahko je tudi rožnate barve zaradi prisotnosti krvi.
• Občutek, da vas tišči na vodo, čeprav v mehurju ni seča.
• Povišana telesna temperatura in mrzlica.
• Pojav bolečin v spodnjem delu trebuha, ki lahko seva v predel ledvic in stegen.

Če zaznate bolečine v ledvicah, vročino, bruhanje in slabost, takoj obiščite dežurnega ali osebnega zdravnika.

Kako preprečiti vnetje mehurja?

Da bi preprečili vnetje mehurja, se držite nekaterih preprostih nasvetov. Piti morate redno veliko vode ali nesladkanih čajev, da boste lahko redno urinirali. Ko urinirate je pomembno, da mehur izpraznite do konca. Ženske upoštevajte brisanje od spredaj nazaj. Izogibajte se tesnim oblačilom, ki lahko dražijo sečnico, kar lahko privede do različnih vnetij. Nosite bombažno spodnje perilo, ker ne zadržuje vlaga. Morda najpomembnejša, pa je sprememba življenjskega sloga, veliko gibanja in zdrava prehrana. Poleg vsega naštetega, za preventivo lahko uživate brusnice.