Posted on

Afte v ustih so zelo pogost pojav skoraj vsakega človeka, ki ima določeno prehrano, ki naj bi te afte tudi povzročala, zato je najbolje, da najprej spremenite prehrano, dodatno pa lahko uporabite tudi kakšno mazilo, kot je smrekovo mazilo pomaga odpraviti številne težave. Afte v ustih so zoprna stvar, lahko povzročijo, da imamo bolečine in pekočino, zaradi katere težko jemo in grizemo, potem pa takoj nastane še slaba prebava. Zato ji je potrebno kar najhitreje odstraniti. Povzroča pa jih lahko tudi preveč vroča ali preveč mrzla hrana, predvsem pa alergije na določeno hrano.

Katera hrana povzroča afte v ustih? Znanstvene raziskave so pokazale, da jih povzroča hrana živalskega izvora ter maščoba živalskega izvora. Rastlinska hrana, ki vsebuje veliko kislin, tudi lahko povzroča afte v ustih, saj gre za majhne razjede sluznice, ki so rane in se ne celijo prav hitro. Ker ves čas pijemo in jemo, se te rane dobesedno ponavljajo in ne izginejo kar tako hitro. Največkrat nastanejo zaradi kisa, limon, cirusov, vloženih jedi, ki so okisane, kisel krompir, kumarice, okisane solate in podobno. Lahko jih povzročijo tudi preveč pekoče rastline, kot so paprika, feferon, čili, poper, paradižnik.

Drug močan okus, ki lahko povzroči afte pa je sol, ki tudi lahko razje sluznico, zato se je treba soli izogibati pa tudi zelo slanim jedem, ki vsebujejo veliko soli.

Afte v ustih na največkrat povzročijo tudi zelo sladke jedi, umetni sladkorji, vse vrste sladkarij in zelo sladkega sadja, slab med z dodanim sladkorjem, umetna sladila in kombinacije sladkor in maščoba, kar najdemo v vseh slaščicah. Najbolj nevarni so krofi, klasične torte, sploh kupljene v trgovinah. Izogibajte se marmeladam, džemom, kuhanemu sladkanemu sadju in seveda nenazadnje, vsemu, kar je konzervirano z umetnimi konzervansi, soljo, sladkorjem in kisom.

Proti aftam pa pomagajo mazila, kot je smrekovo mazilo, grgranje žajblja, timijana in tudi krvavega mlečka, katerih tinkture pa močno razredčite z vodo, da ne bo še slabše.