Posted on

Tisk je kljub digitalizaciji vsega našega dela in poslovanja še vedno aktualen, saj so še vedno reklame v obliki tiskanih katalogov, izdaja se veliko tiskanih knjig in drugih publikacij, vizitke, vabila, voščila in tudi fotografije. Če imate domač tiskalnik, si natisnite lasten foto album, če ne pa vam ga naredijo mojstri tiskarstva, ki ji je še bedno za najti v vaši okolici. Veliko ljudi reče, da je klasični tisk, na primer koledarjev, še vedno najprivlačnejši način, da imamo nekaj fizičnega v rokah. Mnogi zbirajo tikane knjige, razglednice in znamke, ki so zelo vredne. V končni fazi imamo tudi natisnjen denar.

Če želite kakovosten in profesionalen tisk, se obrnite na izkušene mojstre, ki znajo natisniti ali s pomočjo digitalnih tiskalnikov in strojev ali s pomočjo offset strojev. Razlika je v tem, da se uporablja digitalni tisk takrat, ko imamo majhne naklade in ko imamo zadeve personalizirane ali več različic enakega izdelka, saj je cena za en izvod oziroma kos enaka kot če jih naročite 20 ali 1000.

Medtem ko se offset tisk uporabi takrat, ko imate res velike nakladam ponavadi za knjige, kataloge in podobne tiskovine, kjer se cena na izvod as količino niža. Je tudi bolj kakovosten lahko, pravzaprav je precej odvisno od strojev in tega, koliko ga obvladajo tiskarji in koliko obvladujejo grafične programe za namizno založništvo, saj lahko nekdo na enak stroj naredi odličen izdelek, drugi pa res porazen rezultat.

Za kateri tisk se boste odločili pa je odvisno tudi od formata ter posebnosti tiskovine. Ko boste hoteli nekaj natisniti samo pokličite tiskarje in z veseljem vam povedo, kaj  se vam bo splačalo in kaj ne. Bodite pa radovedni in veliko sprašujte pa ne se ustavim samo pri eni ponudbi, preglejte več ponudnikov, saj boste že takoj na začetku ugotovili občutne razlike. Ko pa boste v rokah imeli res lep in ličen izdelek, ki vam bo naredil dobro reklamo ali razveselim druge, boste zelo zadovoljni.