Posted on

Sončne elektrarne so zakon za samooskrbo z lastno elektriko, ki je nikoli ne zmanjka. Še več, lahko jo proizvajate še za druge ljudi, če se priklopite v javno omrežje. Zasebne sončne elektrarne podpirata tudi država in eko sklad z nepovratnimi subvencijami. Tako se bo investicija v vašo elektrarno povrnila že v treh letih, elektriko pa boste imeli zastonj. Solarna elektrarna pa je edina možnost tam, kjer ni drugih javnih možnosti priklopa na sistem. Priporočamo, da jo montira izkušen strokovnjak, ki se dobro spozna na tovrstne elektrarne, saj ni vseeno, kako velika je in katere celice kupite.

sončne elektrarne

Sončne elektrarne se splačajo le, če bodo obratovale vsaj 20 let. To je možno, saj najkakovostnejši proizvajalci dajejo za kakovostne celice garancijo ob 15 do 25 let. Dejansko take celice v realnosti zdržijo tudi do 40 let brez menjave. Če ste na takem kraju, kjer imate dovolj sončnih dni, da elektrarna obratuje vse leto dokaj nemoteno, potem boste lahko kupili najbolj kakovostne celice, ki imajo v naravi do 18 % izkoristek sončnih žarkov. To ja trenutno največ, kar je možno dobiti na trgu pri nas.

Kakovostne sončne elektrarne bodo proizvedle dovolj električne energije za vso hišo oziroma stavbo, če bo elektrarna dovolj velika. Postavimo jo na streho na južno stran, kjer ni dreves ali pa na samostojne stebre pole stavbe. Nato se s strehe spelje napeljava enosmernega toka v hišo, v razsmernik, kjer se iz nizke napetosti električni tok spremeni v visoko napetost, na kateri delujejo električni porabniki.

Velikost sončne elektrarne je dejansko odvisna od tega, koliko je velikih porabnikov v stavbi, to pa so vsi gospodinjski stroji in naprave. Svetilke niso veliki porabniki in ne potrebujejo dosti električne energije. Odvisna je tudi od namena te solarne elektrarne, sli bo oskrbovala samo stavbo, lai pa bo namenjena tudi proizvodnji električne energije za omrežje, kamor jo oddaja, kar jo je odveč.